Продължете към съдържанието

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ТЕХНИЧЕСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ НА МОТОКАРИТЕ

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ТЕХНИЧЕСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ НА МОТОКАРИТЕ

Не подценявайте техническото обслужване на мотокарите!

Регулярната профилактика на подемно-транспортната техника има редици ползи. Защо се прави техническо обслужване и какво включва на практика? Отговорът е лесен – смяна на масла и филтри, а защо? – за да функционират мотокарите безпроблемно и да се осигури надеждната им експлоатация.

Когато машините навъртят определен брой моточасове или изминат 12 месеца от датата на последното обслужване, следва да се извърши ново такова. Всички производители на подемно-транспортна техника имат изисквания и препоръки за това.

Абсолютният минимум

Минимум веднъж в годината се сменят масла и филтри. Долива се антифриз и се гресира машината.

Отговорна експлоатация

Идеалният вариант е да се полагат отговорни грижи за мотокарите и да се редуват така нареченото „малко“, с „голямо“ обслужване. Всеки производител има писмени указания на колко време се прави и какво включва. Малкото обслужване включва смяна на двигателно масло, маслен,  въздушен и горивен филтър. При голямото обслужване, наред с гореизброените, се сменят и трансмисионно (ХДП), диференциално и хидравлично масло и съответно трансмисионен и хидравличен филтър. При  всяко техническо обслужване се препоръчва проверка на антифриз и гресиране на машината.

Профилактика на електрокари и електрически складови машини

Тук нещата са по-прости. Абсолютно задължително е машините да се почистват, издухват с компресор, гресират и да се сменя редовно хидравличното масло. Това се налага, тъй като то променя вискозитета си с времето и влошаването на качеството на маслото разяжда уплътненията по хидравличната система и води до течове. Електрокарите и рийчтраците имат хидравличен филтър, който се сменя или ако е метален се почиства. Стакерите и електрическите колички нямат.

Всички права запазени © 1993-